rakan2 JBBJ

01 April 2010

Pengenalan - asas sebutan

Nak belajar Bahasa Jepun ni bukan lah susah sangat. Mula-mula yang anda kena tau, sebutan Bahasa Jepun ni berdasarkan 5 vowels : a, i,u,e,o. Kiranya kalau ditulis Bahasa Jepun dalam tulisan rumi (atau orang jepun panggil romaji), memang kita yang dah biasa dengan Bahasa Melayu boleh baca, tak ada masalah. Untuk kali ni cuba baca rajah dibawah.
tak susah kan? cuma kena ingat beberapa sebutan yang diwarnakan merah tak sama dengan aturan yang lain.
shi bukan si
chi bukan ti
tsu bukan tu
fu bukan hu

Selamat berlatih.

p/s : untuk belajar menyebut dengan jelas, sila ikuti lagu ini dalam youtube.

title : Complete Japanese Alphabet Song - Katakana - Hiragana - 日本語




5 comments:

  1. agak2 bape lama bole 'teror' ckp jpn ?...hehe

    ReplyDelete
  2. kalau nak cepat boleh jugak, special session kena bayar hehehe. yang free ni macam kura-kura le sikit... tapi yang penting ada progress

    ReplyDelete
  3. hahaha... sye ta fhm langsung
    huhuh.... ada yg lagi mudah ta ?
    (banyak songeh pulak saya) ***

    ReplyDelete
  4. Hi capricorn girls
    terima kasih singgah disini. kalau bahasa perbualan harian tak susah sangat sebenarnya.. bila masuk bab teknikal mungkin kena usaha lebih sikit....
    ganbatte kudasai.

    ReplyDelete