rakan2 JBBJ

02 April 2010

Elakkan menyebut.....

Bila anda berada dalam komuniti jepun, ada perkataan yang kita perlu elakkan. Contohnya :

1) Mangkuk
manko atau sebutannya lebih dekat dengan mangkuk membawa maksud kemaluan wanita!

2) Cincin
cincin pula membawa maksud kemaluan lelaki!

4 comments:

  1. kak,
    thank you kak buat blog ni.. boleh saya asah balik basic nihongo yg dah lama saya tinggalkan.. dah la tahu cuma sikit, tak practise, terus berkarat la jadinya..

    ReplyDelete
  2. Baka....? Bodoh! Kesian ek yang bernama bakar. Teringat masa shopping dgn shiela majid kat Harajyuku... shila kata... cantik2nya cincin.Letak dalm mangkuk kaca lak tu! Ops! Buat tak denga je....

    ReplyDelete
  3. himawari,
    insyaallah akak cuba masukkan ayat yang kita biasa guna hari-hari supaya lebih mudah faham.

    Jef,
    hahaha... kalau shiela majid baca posting jef ni mesti merah muka dia..

    ReplyDelete
  4. jef,
    baka tu nanti akak elaborate lagi eh...

    ReplyDelete