rakan2 JBBJ

06 June 2013

Hanakage

Assalamualaikum
ohisashiburi desu...
orang putih kata.. long time no see....
godeh2 kat youtube jumpa pulak lagu hanakage, dulu pernah dinyanyikan oleh Aisyah.
enjoy it...


15 February 2013

domo arigato

assalamualaikum
walau pun blog ini dah lama terbiar, sesekali saya menjengah dan terperanjat melihat jumlah pengunjung yang bertambah.

Minasan, honto ni arigato gozaimasu
Saya sangat-sangat berterima kasih kepada anda semua

Minasan - anda semua
honto ni - sesugguhnya / sangat-sangat
arigato gozaimasu - terima kasih.

saya juga ingin mengucapkan honto ni arigato gozaimasu kepada admin blog http://www.seniaku.com/2010/04/jom-belajar-bahasa-jepun-selama-10-saat.html
yang turut promote blog ini kepada pembaca.

buat masa sekarang, saya tidak sempat nak jengah selalu,
insyaallah, sekiranya ada kelapangan, saya akan update.

mata aimasho...
sampai jumpa lagi...

20 July 2012

Marhaban ya Ramadhan

Assalamualaikum kepada blog yang ku tinggalkan sekian lama..

Untuk anda yang mungkin menghadapi masalah untuk menerangkan mengenai Ramadhan atau berpuasa kepada orang Jepun, video yang saya jumpa di youtube in mungkin boleh membantu.



14 March 2012

pidato bahasa melayu oleh pelajar jepun.


kagum sungguh dengan kebolehan pelajar jepun ini berbahasa melayu.
apa kata anda mencabar diri berpidato dalam bahasa jepun.

16 February 2012

Lagu Doraemon full version


Salam semua
Ohisashiburi desu (lama tak jumpa)
sebagai latihan membaca katakana dan hiragana, apa kata anda mencuba menyanyi lagu doraemon sambil membaca lirik.
Ganbatte....

31 December 2011

Ucapan akhir tahun : Yoi o toshi wo




Hari terakhir tahun 2011...
Dulu saya pernah tulis tentang ucapan tahun baru, SHINNNEN AKEMASHITE OMEDETO GOZAIMASU, sila cari posting lama ye....

Kali ini ucapan untuk pertemuan akhir tahun sebelum menjelang tahun baru.. Untuk kali terakhir berjumpa dengan orang kita boleh ucap 

YOI O TOSHI WO MUKAEMASU YOU NI...
semoga anda menyambut kedatangan tahun yang baik....

Yoi = baik
o toshi - tahun.
mukaemasu = sambut
.....you ni = ayat standard apabila mendoakan seseorang....

Nota : tulisan warna merah tu abaikan.. tak payah sebut ikut bunyi bahasa melayu.

YOI O TOSHI WO MUKAEMASU YOU NI...
HAPPY NEW YEAR
MATA RAI NEN  - sampai jumpa lagi tahun depan.

30 November 2011

Kaiwa Video 3 : Hajimemashite

Salam semua,

Ohisashiburi desu. Dah lama tak update blog ni...
Untuk kali ini saya masukkan kaiwa video ( video perbualan) mengenai dua orang yang baru berjumpa pertama kali dalam business meeting. Ia juga boleh digunakan untuk pertemuan pertama dengan sesiapa sahaja.



Ito             :   Hajimemashite.
                     Watakushi GOC company no Ito degozaimasu.
Furukawa :   GOC no Ito san desu ne.
                    Watakushi, ano, Furukawa desu.
                    Hajimamashite.
                    Dozo Yoroshiku,
Ito             :  Dozo Yoroshiku
Furukawa :   Dozo,  kochira no ho e.



Ito             :   Selamat Berkenalan.
                     Saya Ito dari GOC company.
Furukawa :   En Ito dari GOC ya.
                    Saya Furukawa.
                    Selamat Berkenalan.
Ito             :  Selamat Berkenalan.
Furukawa :   Silakan kesini.

Perkataan eh.. ano... tidak membawa apa-apa maksud
Watakushi = watashi = saya
de gozaimasu = desu = digunakan dipenghujung ayat.

Bila di pejabat atau urusan bisnes gunakan sonkeigo atau bahasa bersopan/ hormat.
Ianya juga digunakan oleh orang2 bangsawan dalam percakapan seharian mereka.

Hajimamashite, Dozo Yoroshiku
Perkataan yang biasanya digunakan diwaktu perkenalan.
Hajime = kali pertama.
Dozo =silakan.
Yoroshiku = please / minta bantuan.